Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Lenen aan je bv en andere vormen van terbeschikkingstelling

Geplaatst op: 04-12-2016, 13:10:44

Tbs-regeling
Je valt onder de terbeschikkingstellingsregeling (tbs) in de inkomstenbelasting als je vermogensbestanddelen, zoals een pand of geld, ter beschikking stelt aan bepaalde personen of ondernemingen. Of je een vergoeding krijgt voor deze tbs maakt niet uit. Tbs wordt nagenoeg hetzelfde behandeld als winst uit onderneming. Het winstregime geldt niet, maar voor de methodiek van heffing wordt hierbij wel aangesloten. Er wordt ook wel gesproken over een quasi winst-regime.

Situaties van tbs
Allereerst heb je de tbs aan een verbonden persoon die hiermee winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden behaald. Deze vorm van tbs geldt ook indien de verbonden persoon deel uitmaakt van een samenwerkingsverband waarmee hij of zij winst of resultaat behaald. Let op, je kunt niet ter beschikking stellen aan je eigen onderneming (zonder rechtspersoonlijkheid). Je kunt wel ter beschikking stellen aan je eigen bv. Of de bv waarin een verbonden persoon een aanmerkelijk belang heeft.

Verbonden personen
Verbonden personen zijn je fiscale partner en minderjarige kinderen. Meerderjarige kinderen zijn dus geen verbonden personen voor de reguliere tbs-regels.

Ongebruikelijke tbs
Naast de normale tbs-situaties, heb je ook de ongebruikelijke tbs. Hiervan is sprake indien de overeenkomst maatschappelijk ongebruikelijk is (een onbekende zou het niet doen) of indien de overeenkomst onder onzakelijke voorwaarden is gesloten.

Een overeenkomst is vaak zakelijk indien er een aflossingsschema wordt opgesteld, zekerheden worden verstrekt, een reële rente in rekening wordt gebracht etc. Als een of meerdere elementen ontbreken, kan al snel sprake zijn van onzakelijke voorwaarden. Het is aan de Belastingdienst dit te bewijzen. Het is echter slim offertes op te vragen bij banken, deze kunnen dienen ter bewijsmiddel, dat bijvoorbeeld de gehanteerde rente reëel is. Een voorbeeld van ongebruikelijke tbs is de situatie dat je renteloos een groot bedrag uitleent of een pand verhuurt tegen een veel te lage huur.

Als er sprake is van ongebruikelijke tbs betekent dit dat de groep van verbonden personen wordt uitgebreid. Niet alleen de fiscale partner en de minderjarige kinderen (van jou dan wel je fiscale partner) maar ook je ouders, grootouders, meerderjarige kinderen van jou of je partner en kleinkinderen zijn dan verbonden persoon.

Te hoge vergoeding
Als er sprake is van ongebruikelijke tbs zal de vergoeding veelal te hoog of juist te laag zijn. Indien de (rente)vergoeding te hoog is, wordt alleen het gebruikelijke deel als aftrekpost toegelaten bij de bv. Jij moet dan hetzelfde bedrag opgeven als resultaat uit overige werkzaamheden in box 1. Het meerdere is voor de bv niet aftrekbaar, en moet jij aangeven in box 2 als inkomen uit aanmerkelijk belang.

Te lage vergoeding
Als er sprake is van een te lage vergoeding moet je dit ook corrigeren naar een gebruikelijke rente. Dit bedrag mag de bv dan in aanmerking nemen als aftrekpost en moet jij opgeven als inkomen in box 1. Let op, deze gevolgen gelden alleen voor de aangiften. Je hoeft niet in werkelijkheid dit geld over te maken. Bovendien kun je een verlies op een lening niet zomaar in aftrek brengen indien er sprake is van ongebruikelijke tbs. Kun je een ongebruikelijke tbs voorkomen, bijvoorbeeld door een hogere rente te vragen, doe dit dan ook.

Resultaat uit overige werkzaamheden
Als er sprake is van tbs, moet je de voordelen hieruit opgeven als resultaat uit overige werkzaamheden in box 1. Je geeft dan de inkomsten (bijvoorbeeld rente of huur) op, vermindert met de toegestane aftrekbare kosten. Let op dat niet alle zakelijke kosten (geheel) in aftrek mogen worden genomen. Op de site van de Belastingdienst kun je hier meer over vinden. Het tbs-resultaat mag tevens nog verminderd worden met 12 procent terbeschikkingstellingsvrijstelling. We zullen dit verduidelijken aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld
Je verhuurt een pand aan je eigen bv. Hiervoor betaalt de bv je €1.000 huur per maand. Om het pand te onderhouden geef je ongeveer €100 per maand uit. Je tbs-inkomen is dan:

-Inkomsten  €12.000
-Min aftrekbare kosten  €1.200
-Wordt €10.800
-Terbeschikkingstellingsvrijstelling  €1.296 -
-Tbs-inkomen wordt dan  €9.504.

Dit bedrag wordt progressief in de heffing betrokken.

Huwelijksgemeenschap
Als je gehuwd bent in gemeenschap van goederen, geven jij en je echtgenoot allebei de helft van het tbs-inkomen op. Zijn jullie gehuwd met huwelijkse voorwaarden dan geeft de echtgenoot die het vermogensbestanddeel ter beschikking stelt het inkomen op. Deze verdeling geldt alleen indien je ter beschikking stelt aan een bv. Bij tbs aan een verbonden persoon die daarmee winst of resultaat behaalt, moet de partner die ter beschikking stelt het inkomen opgeven, ongeacht het huwelijksregime.

Resultaat uit overige werkzaamheden is geen vrij toerekenbaar inkomen. Je mag dit dus niet tussen de partners verdelen, uitgezonderd de situatie die hierboven staat beschreven.

Administratie
Voor het tbs-regime wordt aangesloten bij het winstregime, daarom moet je een administratie bijhouden over het vermogensbestanddeel. Ook moet je een balans en een winst-en-verliesrekening opstellen. Op de beginbalans neem je het vermogensbestanddeel op voor de waarde in het economisch verkeer op het moment dat de tbs aanvangt. Je mag hierop jaarlijks afschrijven. Op de balans mag je naast het vermogensbestanddeel ook de daarmee samenhangende schulden opnemen.

Einde tbs
De tbs eindigt als je stopt met het ter beschikking stellen of als de verbondenheid verbreekt. Ook eindigt tbs als je overlijdt.

Bij het einde van de tbs moet je afrekenen over de boekwinst. Dit is het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer ten tijde van het stoppen van de tbs en de boekwaarde. De boekwaarde is de aanschafprijs verminderd met de jaarlijkse afschrijvingen. In bepaalde gevallen is doorschuiven mogelijk, degene die de tbs dan voortzet neemt jouw oude waarden over.

Bron: www.bc.nl van 28 november 2016

Ga terug naar de vorige pagina